Klättring är en bred benämning för olika klättergrenar som kan utövas såväl inomhus som utomhus. Klättring är en sport som kan glädja såväl nybörjare som inbitna klättrare då sporten alltid går att utveckla, oberoende av vilken nivå man befinner sig på. För någon som aldrig har klättrat förut kan klättringen inledningsvis ofta uppfattas som väldigt svår. Det charmiga med klättring är dock att man som utövare brukar känna att man förbättrar sig snabbt, samt att klättringen förbättrar ens styrka i alla kroppens muskler.

Olika typer av klättring

Klättring är en mycket mångfacetterad sport som kan indelas i olika grenar. Klättringen indelas efter vilken utrustning som används, hur utrustningen används, hur underlaget som man klättrar på ser ut, höjden och storleken på platsen man befinner sig på samt vem som utför klättringen. Överlag kan klättring dock delas upp i följande kategorier: bouldering, sportklättring och alpin klättring. Genom dessa indelningar kan man sedan sära på klippklättring, inomhusklättring, isklättring, snöklättring samt en mixad klättring där underlaget varierar mellan klippor, is och snö.

Bli en bättre klättrare

Som nybörjare kan man ofta känna att man inte är stark nog för sporten. Som ovan klättrare använder man nämligen många muskelgrupper som man annars inte är van vid att arbeta med vilket kan göra att man inledningsvis känner sig svag och ovan vid klättrandet. Bristen på styrka är dock ingenting som man ska deppa ihop över allt för mycket, vid regelbunden klättring kommer man känna att man kontinuerligt blir starkare och starkare. Dessutom är tekniken vid klättring minst lika viktig som ren muskelstyrka.

Att det krävs en hel del uthållighet och greppstyrka för att klara av att hänga kvar på klätterväggen går inte att förneka. Däremot finns det massor av andra punkter som till exempel balans, vridningar och fotarbete, som man kan jobba på för att förbättra sin klättring. Inledningsvis kommer såväl styrkan som tekniken utvecklas genom att man fortsätter klättra. När man nått en viss nivå och känner att utvecklingen börjar stagnera är det dags att börja arbeta aktivt med sin styrka och teknik för att man inte ska fastna i samma rörelsemönster.

Extrema utmaningar för erfarna klättrare

Som klättrare finns det alltid nya utmaningar, precis som det finns inom cykelsporter för äventyraren, då man alltid kan försöka klättra på högre och svårare klippväggar. Över hela världen finns klättrare som bestiger berg och klippväggar i vad som för många kan uppfattas som helt omöjliga och livsfarliga strapatser. Bergsväggar som är riktigt branta och som tar lång tid att ta sig upp för kallas bland klättrare för “Big Walls”. Klippväggen El Capitan i nationalparken Yosemite i Kalifornien är en av dessa branta klippväggar där extremklättrare utmanat varandra i årtionden.

Klättring – en sport för alla

Klättring är alltså en sport som tilltalar allt från nybörjare till extremidrottare. Klättringen har under de senaste åren växt i popularitet vilket lett till att olika anläggningar med klätterväggar har byggts upp runt om i landet. På dessa anläggningar kan man ofta låna eller hyra utrustning som klätterskor, vilket gör att sporten är lätt att prova på och relativt billig jämfört med många andra träningsformer. Regelbunden klättring ger uthållighet, styrka och smidighet i alla kroppens muskelgrupper, vilket även gör det till en optimal träningsform om man vill bli jämnstark i kroppen.