För den som är sugen på en äventyrlig sport, och på att trampa upp nya vägar, kan cykling vara ett spännande alternativ. Det finns många olika cykelsporter som alla bjuder på både effektiv träning och härliga naturupplevelser i friska luften. Cykel är ett fantastiskt verktyg för transport och som cyklist kan man utforska såväl sin närmiljö som avlägsna platser på ett helt nytt sätt. Varför inte planera en cykelsemester på nästa ledighet? Man når långt med ett par bagageremmar, en sovsäck på styret och ett tält bakom sadeln. Glöm inte hjälmen!

Mountainbike i kuperad terräng

Mountainbike är en cykelsport där man cyklar i kuperad terräng med speciella terrängcyklar. Det finns ett flertal olika grenar inom mountainbiking, och för var och en av dem finns speciella cyklar optimerade för respektive underlag och miljöförhållanden. Några exempel på olika varianter inom mountainbike är cross-country, downhill, cykeltrial, free-ride och singlespeed. För den som tycker om fart och fläkt och naturnära upplevelser är det här en härlig sport som bjuder på spänning, adrenalin och tuff konditionsträning. Det är framför allt benmusklerna och balansen man tränar, när man cyklar i terrängen.

BMX – hopp och svåra kurvor

BMX är en förkortning av engelskans bicycle motocross. Det är en sport som utövas på en speciell sorts banor som påminner om motocrossbanor, med fokus på olika typer av hopp och svåra kurvor. De speciellt doserade kurvorna brukar kallas för bermar. Sporten BMX har sitt ursprung i Kalifornien och föddes när ungdomar på 70-talet började imitera motorcykelsporten motocross på sina cyklar, när de var för unga för att köra motorcykel. Det finns en rad varianter av BMX, såsom Flatland, Street, Miniramp, Vertramp och Dirt.

Flatland är vad det låter som – det är BMX på platt mark. Här ligger fokus på olika sorters snurrar på fram- och bakhjul. Street BMX utövas ofta i stadsmiljö och här åker man på de hinder som staden erbjuder som räcken, bänkar och trappor. Miniramp innebär åkning på en mindre ramp, och i Vertramp är rampen större. Dirt utövas på packad jord och innefattar bland annat höga hopp med cykeln. Det finns bland annat ett populärt område för Dirt i Skogås söder om Stockholm.

Cykelcross – naturnära äventyr

Cykelcross-cykeln är byggd för cykling och tävling i enklare terräng, och den kan jämföras med en landsvägscykel som utrustats med lite mer robusta växlar, bromsar och däck. Ramarna är ofta byggda på ett särskilt sätt, så att kablar och vajrar ligger ovanpå överröret. Detta är för att man lättare ska kunna bära cykeln över hinder av olika slag i terrängen. Av samma anledning ska den inte var för tung och den görs ofta i antingen aluminium eller kolfiber. Cykelcross kan utövas året runt och de flesta cykelformer passar faktiskt bra som vintersporter.

Gravel biking – cykling på grus

Gravel biking, eller cykling på grus, är ett fenomen som ursprungligen kommer från USA. Istället för att cykla på asfalterad landsväg där man måste slåss om platsen med bilisterna, håller gravel-entusiasterna till på de betydligt mindre trafikerade grusvägarna. Att cykla på grus kräver såväl kondition och uthållighet som benstyrka och balans. Grusvägarna bjuder dessutom ofta på en mer naturnära upplevelse, där de vindlar genom landskapet längs floder, stränder och över backar och kullar. Det finns även speciella gravelcyklar. De karaktäriseras av sina breda däck och har ofta bockstyre.