När mörkret och kylan smyger sig på under vinterhalvåret får många svårt att motivera sig till att idrotta och leva lika aktiva liv som de gör under sommaren. När vägarna blir isiga blir det kanske svårare och inte lika njutbart att ge sig ut på den dagliga joggingrundan eller cykla till jobbet. Även många utomhusidrotter som till exempel golf och orientering kan vara svåra att fortsätta med under den kallare delen av året. För att höja pulsen i kylan kan man istället testa på någon av alla spännande vinteridrotter som finns och får man inte nog med det kan man testa ett casinospel med äventyrstema. Det finns det mängder av på nätet.

Skidåkning

Skidåkning var från början huvudsakligen ett sätt att transportera sig under vinterhalvåret på platser med mycket snö. I dagsläget är skidåkning en populär vintersport med utövare över hela världen. Skidåkningen kan delas upp i flera olika stilar som längdåkning, telemarksåkning, alpin utförsåkning och freestyleåkning. Dessa sportgrenar utövas såväl av hobbyåkare som i tävlingssammanhang. Vid skidåkning behöver man en hel del utrustning som pjäxor, skidor, stavar, skidkläder och hjälm för att hålla sig varm och säker i backarna. Numera är skidor och skidbindningar specialutformade på olika sätt för olika typer av skidåkning.

Snowboardåkning

Snowboardåkningen utvecklades under 1960-talet och var ursprungligen en leksak som såg ut som en bred bräda med ett snöre i nosen. Idag är snowboard en vintersport som går ut på att man åker ner för snötäckta backar på en bred bräda där båda fötterna är fästa. Även om snowboardåkning utförs i samma miljöer som skidåkning kan åkstilen vid snowboardåkning närmast liknas med tekniken vid skateboardåkning eller surfing. Snowboard åks ofta i en så kallad “park” där det finns räcken, hopp och halfpipes där snowboardåkarna kan trixa och göra konster.

Snowboardåkning utförs även ofta i lössnön utanför de pistade backarna. Snowboard passar perfekt för off-piståkning då snowboarden är lättare att styra i den djupa snön än vad till exempel skidor är. Detta beror på att brädan tack vare sin bredd inte sjunker särskilt djupt ner i snön vilket gör att åkaren inte behöver kämpa alltför mycket för att undvika att gräva ner sig i underlaget. För att ytterligare undvika att brädan går för djupt ner i snön monterar man bindningarna långt bak på snowboarden.

Isklättring

Isklättring är en variant av klassisk klättring upp för bergväggar och går ut på att klättraren tar sig upp för en istäckt vägg med hjälp av isyxor och stegjärn. Säkringen är lik den man gör vid vanlig klättring förutom att speciellt utformade isskruvar används för att man ska få ett ordentligt fäste i isväggen. Då säkringar i is inte är lika starka som säkringar i sten använder man vanligtvis dubbelrep för att öka säkerheten och ge klättraren ett mjukare fall om de skulle trilla.

Hastighetsåkning på skridskor

Hastighetsåkning på skridskor, även kallat skridskolöpning, är en skridskogren som utförs på is.

Sporten går ut på att åkarna skrinnar en viss sträcka så fort de kan. I tävlingssammanhang utförs denna skridskogren numera vanligtvis på anlagda inomhusbanor. Däremot kan man som hobbyåkare givetvis utföra sporten utomhus på frusna sjöar och bäckar. Även om kylan och vintern ofta kan få oss människor att kura ihop oss inomhus i en stilla väntan på våren finns det alltså en hel del roliga sporter som man kan ägna sig åt istället.