Äventyrssport är en aktivitet man gör som många upplever som roliga, men kan också medföra risker.

Upplevelsen man får är dock generellt positiva. Ett annat namn för äventyrssporter är extrema sporter.

Alltså en fysisk aktivitet som är fyllda med risker och ger kroppen en adrenalinkick. Många av äventyrssporterna som utövas i luften förväxlas oftast med varandra, då tre av dem har utvecklats från varandra. De tre stora sporterna är skärmflygning, fallskärmsflygning och hängflygning.

Skillnaden med skärmflygning är att flygskärmen är designad för att ha ett bra glidtal och för att ha en sakta sjunkande hastighet så att piloten ska kunna hålla sig kvar i luften så länge som det bara går. Men en fallskärm är designad för att kunna öppna sig utan problem i frifallshastighet och ska kunna ta hopparen snabbt till marken. En flygskärm är designad efter flygplansvingar.

Fallskärmshoppning och skärmflygning

Fallskärm hoppar du med ifrån vanligtvis ett flygplan. Men det kan även göras ifrån luftballonger och helikoptrar. Du måste även ha utbildning för att hoppa fallskärm. När du hoppar gör du först en dykning i frifallshastighet, men på en viss höjd drar du i ett handtag för att utveckla fallskärmen. Sedan seglar du sakta ner mot marken. Den första svensken som hoppade fallskärm var löjtnant N. Söderberg 1920.

Med skärmflygning så sitter piloten fastspänd i en sele som är ansluten till ett tygsegel. Piloten springer sedan utför en höjd tills flygskärmen tar med sig piloten upp i luften. Detta är en relativt ny form av flygning och blev inte populär förrän 1980- och 1990-talet. Innan skärmflygning så var hängflygning den enda friflygande farkosten som startades på fot. För att få lov att flyga skärm i Sverige så behöver du licens.

Hängflygning och bungyjump

Hängflygning kommer ifrån samma gren som segelflygning och skärmflygning. Här flyger du med hjälp av en farkost som är designad som flygplansvingar och är tillverkad i aluminium och textil. Under sitter piloten fastspänd i en sele. Du styr genom att förflytta din egen kroppsvikt i förhållande till vingen. Du både startar och landar till fots. För att få lov att bli en hängflygare så måste du ha en licens.

Bungyjump är den äventyrssport som utövas i luften som skiljer sig ifrån mängden. Här flyger du inte i luften med hjälp av några skärmar, utan här faller du fritt i luften. I denna aktivitet så kastar du dig enkelt ut ifrån en hög höjd som ett torn, bro eller hög lyftkran. Runt dina fötter är ett starkt gummiband fäst så att innan du når marken studsar du upp igen.